Foto: Knut Utler

Et ekko fra historien – Tolvmannamarsjen 202 år

Den 4.mai i 1823 fikk tolv modige menn fra grensetraktene mot Sverige audiens hos Kong Karl Johan på Stockholm slott for å fremlegge sine ønsker (en petisjon) om bl.a. å få sin egen kirke med finsk liturgi, at Finnskogen skulle bli et eget län og de ønsket ikke minst å kunne eie sine egne gårder.

Det var en lang marsj til fots både til Stockholm og hjem igjen. Denne reisen ble kjent som Tolvmannamarsjen, og den satte spor i den norske minoritetshistorien, selv om utbyttet var ganske magert.

Søndag 4. mai 2025, nøyaktig 202 år senere, markerte Skogfinneforeningen i samarbeid med Riksscenen denne hendelsen med en storstilt og stemningsfull folkefest - et levende møte mellom fortid og nåtid.

Foto: Knut Utler

Dagen startet med en fargerik flaggparade og fortsatte med gratis aktiviteter for hele familien på Bryggeriplassen og inne i Riksscenens lokaler. Publikum fikk oppleve skogfinsk kultur på nært hold – fra tradisjonsmat og skogfinske konsertopplevelser til spikkekurs for barn, neverfletting, båndveving og en populær kultursti. En hest med kjerre rullet gjennom området og ga de besøkende et glimt av livet slik det en gang var – en tidsreise midt i byen.

Kulturminister Lubna Jaffery åpnet arrangementet sammen med Skogfinneforeningens styreleder Erik Vadholm. Kulturministeren deltok også i samtalen i Den grønne sofaen. Hun understreket viktigheten av å løfte fram minoritetskulturer som i generasjoner har vært usynlige i den norske historiefortellingen – og berømmet både Skogfinneforeningen og Riksscenens innsats for å gi den skogfinske kulturen et rom og en stemme.

Kulturministeren i samtale med Runde Bjerke
 Kulturminister Lubna Jaffery og Rune Hernes Bjerke i Den grønne sofaen. Foto: Knut Utler

Dagen bød også på et løft for framtiden: Lanseringen av Folk Sessions Skogfinsk, Riksscenens talentutviklingsprogram for unge utøvere med interesse for skogfinsk kulturarv. De ti utvalgte deltakerne – Stine Bogsveen, Marte Haltli, Jonathan Jansson, Hedda Hernes, Tilia Hernes, Ånund Myhren, Rudolf Sarromaa, Majken Rye, Rose Aker og Vårhild Bakke Berntzen – skal i to år utvikle sitt kunstnerskap gjennom coaching, samlinger, studieturer og egne prosjekter. Støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Furestiftelsen og Talent Norge, lover programmet å bli en kreativ kraftkilde for nytolkning og videreføring av skogfinsk kultur.

 

Torill Rønning og Rune Hernes Bjerke i front. Foto: Foto: Knut Utler
Roar_Stenby_med_hest_og_kjerre.jpg
Roar Stenby med hest og kjerre. Foto: Knut Utler
Forberedelser. Foto: Knut Utler

Styreleder: Rune Hernes Bjerke. E-post: styrepost@skogfinneforeningen.no. Bank: 9365.31.95271 eller VIPPS 662508. PERSONVERN.