MERKEVARE: Huhta

Huhtaen som var tillyst i Lunner 15.4 er avlyst da den ikke lot seg gjennomføre etter intensjonene.

Hva er huhta?

Opphavsforholdet er ikke tvilsomt. Betegnelsen "huhta" er et nyord som ble lansert av Skogfinneforeningen i 2022 som betegnelse på en spesiell type utendørsarrangement ("sosial samling rundt bålpanna i skaukanten"). Ordet er hentet fra skogfinsk terminologi og betegner en type svedje. Denne dyrkingsmetoden brukes ikke lenger og ordet har altså ikke lenger noen praktisk betydning i jordbruk/skogbruk. Vi hentet ordet fram og ga det et nytt innhold. Slikt foregår i språket hele tida. 
Huhta er foreningens genuine konsept og en arrangementstype som framstår som en merkevare. 

Velkommen til Skogfinneforeningen!

Tilskudd til video

Skogfinneforeningen har fått tilsagn om et tilskudd på kr. 75 000 fra Kulturdirektoratet til å produsere en video over oppsangen vår, "Peli poikki - nok er nok!" Planen er å spille inn lydfila i løpet av våren, og bildene i løpet av sommeren.
Opptakene skal gjøres på det fredede finnetorpet Mikkelrud.

Skogfinsk badstue i Oslo

Oslo badstueforening har fått 180 000 kroner fra Kulturrådet til et prosjekt kalt "Skogfinsk badstue 2023":
Fra søknaden:
Badstue og badstukultur er i vinden som aldri før. Dette er imidlertid ikke et nytt fenomen i Norge. Skogfinnene og kvenene tok med kulturen når de utvandret fra Finland. Norge hadde en rik badstukultur tilknyttet de skogfinske bosetningene, som strakte seg langt utover Finnskogen.

Er A på glid i byggesaken?

 

Nybygg (foto Unni Befring)

(Foto: Unni Befring)

Ordfører i Kongsvinger og fylkespolitiker i Innlandet Irén Carlstrøm (A) sier det må gis ekstramidler til NSMs nybygg i revidert nasjonalbudsjett. Se hennes artikkel her.

Skogfinner fenget i Lier

Lier-8.3.23

Skogfinnenes lokalhistorie i Finnemarka var temaet på Lier bibliotek 8. mars.
Skuespiller Anette Løbach leste teksten om en fiktiv skogfinnefamilie som innvandret til Finnemarka på 1600-tallet og livet deres, vekselvis med historiske fakta. Hun ble akkompagnert av Øistein Marker. Ca 40 lydhøre personer møtte opp for å høre den dramatiserte historien som er skrevet av Stein Styve og illustrert av Per Kristian Strand. Etterpå kunne folk se utstillingen "Det synger i skogen" og utveksle egne skogfinnehistorier. 

Høring i Stortinget mandag 6. mars

Sannhets- og forsoningskommisjonen arrangerte et heldags høringsmøte i Stortinget mandag 6. mars der en lang rekke organisasjoner og institusjoner fra samisk, kvensk og skogfinsk side deltok. Møtet ble strømmet på kommisjonens YouTubekanal og kan ses her:https://www.youtube.com/watch?v=jU71u_1O4nM

Wenche/Rune

Skogfinneforeningens innlegg kommer ved 35 min, etter Sametinget.

Alle skriftlige innspill til kommisjonen ligger her.

Oslos rådhus flagger 4. mai

Flagging i anledning 200-årsmarkering av Tolvmannamarsjen – vedtak i Oslo kommune:

"Vi viser til e-post av 9. februar 2023 der Skogfinneforeningen anmoder om at Oslo kommune flagger med det skogfinske flagget 4. mai 2023 i anledning 200-årsjubileet for Tolvmannamarsjen. Forretningsutvalget i Oslo bystyre behandlet sak om slik flagging i sitt møte 27.02.2023, sak 46, og traff følgende vedtak:

Oslo kommune flagger med det skogfinske flagget ved Oslo rådhus 4. mai 2023 i anledning 200-årsjubileet for Tolvmannamarsjen. Flaggingen omfatter ett flagg som heises på flaggstanga nærmest Rådhuset på sjøsida mot vest. På de øvrige flaggstengene mot Rådhusplassen flagges det med Osloflagg denne dagen.

Vi ønsker dere lykke til med planleggingen av de øvrige arrangementene i forbindelse med 200- årsjubileet."

Vi støtter aksjonistene

 

Fosen 2

Aksjonen ble avsluttet fredag med en markering i Slottsbakken.

Gro fikk sitt Alta. Nå får Støre sitt Fosen. Alle innlegg fra olje- og energiministeren på pressekonferansen hadde som grunnpremiss at så mange som mulig av turbinene skal stå. 

Museumsbygg utsatt på ubestemt tid

museum

Skogfinnenes hus – bare en drøm? Forslaget som vant arkitektkonkurransen om nytt skogfinsk museum i Svullrya.

Første spadestikk på tomta i Svullrya skulle vært satt i februar. Men byggekostnadene har økt kraftig, og ingen som prøvde å levere anbud klarte å holde de rammene som var satt. Ingen økte offentlige bevilgninger er i sikte. Nå utsettes bygginga på ubestemt tid. Les saken her.

Du: Fortell!

Solnedgang/Tore H.

(Ill.: Tresnitt av Tore Hansen, Solnedgang. 2019)

Har du en historie med skogfinsk tilknytning i bakhodet et sted? Noe du vil dele med oss andre? Våre spalter er åpne for deg som kan fortelle en historie, om folk eller fe eller steder eller hendelser. Send inn pr e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., merket FORTELL. Vi hjelper til med utformingen.
Fortellingene lagres i boksen "Immaterielt".

Taler for dagen 4. mai

Dagfinn Høybråten

(Foto:  Magnus Fröderberg/Norden.org)

Leder for Sannhets- og forsoningskommisjonen Dagfinn Høybråten holder talen for dagen på jubileumsmarkeringen for Tolvmannamarsjen på Slottsplassen 4. mai.